Om je functie als kaderlid zo goed mogelijk uit te kunnen voeren is het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen. Met het bijscholingsbeleid stimuleren we 'Een leven lang leren'.

Wat is het bijscholingsbeleid?

Een leven lang leren houdt in dat een kaderlid zich blijft ontwikkelen en op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen in de wielersport. Dat kan door middel van scholingen of andere activiteiten.

Verdeeld over 4 jaar dien je 12 bijscholingspunten te halen om je licentie te kunnen verlengen. Na het behalen van een diploma ontvang je 12 punten die 4 jaar geldig blijven.


Voor wie?

Dit bijscholingsbeleid is van toepassing op trainers niveau 2 t/m 5 (trainers A t/m C), ploegleiders en soigneurs in de sporten weg, baan, veld, mountainbike, BMX en aangepast wielrennen. In de toekomst zal het bijscholingsbeleid mogelijk ook gaan gelden voor juryleden, gangmakers en mecanieciens.

 

Veel werk?

Dat valt reuze mee. Verdeeld over 4 jaar dien je 12 bijscholingspunten te halen, dat staat gelijk aan ongeveer 2 dagdelen scholing per jaar.

Naast het bijscholingsaanbod van de KNWU Campus kun je ook scholingen volgen bij andere partijen zoals de Academie voor Sportkader,Centrum Veilige Sport, DopingautoriteitNLCoach, MYOS en NGS. Daarnaast kennen we ook punten toe aan scholingen van andere partijen indien de scholing van toepassing is op jouw werkgebied. En kun je punten laten registreren voor de ervaring die je hebt opgedaan in de praktijk, en als praktijkbegeleider van cursisten.

 

Puntenoverzicht

Het puntenoverzicht is in te zien via jouw account in de KNWU Campus. Heb je aan een scholing of activiteit deelgenomen die niet in het overzicht staat? Neem dan contact met ons op. Let op: er worden alleen punten toegekend voor scholingen en activiteiten die op jouw werkgebied van toepassing zijn.

 

Aanvragen

Punten van KNWU scholingen/bijeenkomsten worden automatisch bijgeschreven, meestal binnen 14 dagen na de laatste bijeenkomst.

Voor scholingen van externe partijen is het nodig om een bewijs van deelname (certificaat/diploma) in te sturen, de beoordelingscommissie geeft dan aan hoeveel punten kunnen worden toegekend. Je kunt het verzoek insturen door in te loggen op je account van de KNWU Campus een bewijs van deelname te uploaden, dit kan via het kopje 'opleidingen'.

 

Voor ervaringspunten is het noodzakelijk om het bewijsformulier in te vullen, zie tekst en downloads hieronder.

 

Tips

Om je te helpen de bijscholingspunten te behalen geven we je hieronder een aantal tips. Vaak is het minder ingewikkeld of intensief dan je denkt. Bij scholing denken mensen vaak aan officiële cursussen of opleidingen, maar dat hoeft niet zo te zijn.

 

Tip 1: Je eigen functie 

 

Je kunt namelijk al punten ontvangen door je competenties in te zetten voor je functie als kaderlicentiehouder. Denk hierbij aan het geven van massages of het geven van trainingen.

Je kunt maximaal 2 punten per jaar ontvangen door het formulier 'Bewijsformulier licentiehouder in de praktijk' in te vullen en uploaden via 'opleidingen' bij jouw account. Na goedkeuring worden de punten bijgeschreven. Denk ook aan de handtekening van een bestuurder of teammanager. Vervolgens kun je het formulier uploaden op onze website

 

Tip 2: Activiteiten in de buurt 

 

Vanuit sportservicecentra worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd die punten opleveren. Ook veel extra activiteiten die je bij jouw club of in de buurt doet leveren misschien wel punten op zonder dat je dat weet. Uiteraard dienen dit wel relevantie activiteiten te zijn, maar je kan ze in ieder geval ter beoordeling insturen, gebruik daarvoor het formulier aanvraag bijscholingspunten.

 

Tip 3: Activiteiten uit het verleden 

 

Heb je nog niet alle activiteiten uit het verleden geüpload. Je kunt met terugwerkende kracht je activiteiten indienen die je bij ons hebt gedaan. Ook activiteiten die niet bij ons bekend zijn kan je op deze manier aanvragen. Het is wel noodzakelijk een bewijs van deelname mee te sturen.

 

Tip 4: Licentiepunten voor dit jaar

 

Wanneer je vóór 2022 jouw diploma en licentie hebt gekregen wordt er aan het einde van dit jaar gekeken of je voldoende punten hebt gehaald. Elke vier jaar moet je minstens 12 punten halen. Voor 2022 wordt er dus gekeken naar 2021, 2020, 2019 en 2018.

 

Tip 5: Zorg elk jaar voor voldoende licentiepunten

 

Je kunt bijvoorbeeld in het ene jaar 2 punten halen om dit het jaar daarop te compenseren met 4 punten. We adviseren echter om elk jaar een constant aantal van minimaal 3 punten te behalen. Daarmee voorkom je dat je in één jaar veel meer punten moet zien te krijgen. Je kunt de punten krijgen via scholingen en e-learnings. Ook kun je elk jaar in totaal twee punten halen voor een activiteit bij een club of team.

 

Ga eerst na of je niet ergens een scholing hebt gedaan waarvan je bewijs kunt uploaden op onze website. Is dit niet het geval? Kijk dan op onze website of er een leuke scholing voor jou tussen zit. Uiteraard kun je ook kijken bij NLCoach of een Academie voor Sportkader, of kijk eens rond of jouw club, gemeente of een sportbedrijf bij jou in de buurt een scholing aanbiedt. 

 

Tip 6: Een opleding niet tweemaal volgen

 

De opleidingen zijn opgezet voor beginners, het opnieuw volgen van de opleiding sluit dus niet aan bij de leerbehoeftes van een persoon die de opleiding al eerder heeft afgerond. Daarbij houd je een plek bezet voor een andere geïnteresseerde. 

 

Tip 7: Kaderleden op World-Tour niveau

 

Ja, dit beleid geldt voor alle niveau's waarop iemand acteert. Ongetwijfeld heb je vanuit jouw team ook scholingen. Vul daarvoor het formulier aanvraag bijscholing in, zodat we meer te weten komen over de inhoud. Je kunt daar ook punten voor krijgen. De bewijslast kun je uploaden via onze website.

 

Tip 8: Samenstelling bijscholingsbeleid

 

Het aanbod wordt samengesteld door de beoordelingscommissie bijscholingsbeleid. De beoordelingscommissie bijscholingsbeleid bestaat uit vertegenwoordigers van de diverse kaderfuncties. De commissie (die te bereiken is via campus@knwu.nl) heeft de volgende taken:

  • Behandelen van verzoeken tot dispensatie.
  • Inschalen van (bij)scholingen op aantal bijscholingspunten.
  • Bijdrage leveren aan bepalen inhoud van de KNWU Campus bijscholingen.
  • Is de verbindende partij tussen het KNWU uniebureau en het werkveld.