Het bijscholingsbeleid van de KNWU vraagt dat je jezelf blijft ontwikkelen om zo je functie als kaderlid goed te kunnen uitvoeren. Een leven lang leren noemen we dat!


Door te blijven leren kan je bijscholingspunten behalen die je nodig hebt om je licentie te kunnen aanvragen. Voor het aanvragen van een licentie heb je een totaal van 12 punten nodig, verzameld in de vier voorafgaande jaren.

Een voorbeeld:

 Voor wie?

Het bijscholingsbeleid is van toepassing op trainers niveau 2 t/m 5 (trainers A t/m C), ploegleiders en soigneurs in alle disciplines. In de toekomst zal het bijscholingsbeleid mogelijk ook gaan gelden voor juryleden, gangmakers en mecaniciens.

Licentiepunten behalen

Je kunt op verschillende manieren punten behalen. De meest bekende manier is via (bij)scholingen, dit kunnen scholingen van de KNWU zijn maar ook van andere organisaties. Daarnaast kun je ook punten ontvangen op basis van praktijkervaring die je opdoet tijdens je werkzaamheden in de wielersport.

Voor alle activiteiten geldt dat het alleen punten oplevert als deze activiteiten relevant zijn voor jouw taken als kaderlid.

Scholing

Je kunt punten ontvangen voor opleidingen, cursussen, bijscholingen en andere activiteiten waarbij kennis wordt overgedragen. Onder scholingen vallen natuurlijk ook webinars en e-learning modules. En vergeet ook niet praktische scholingen zoals een EHBO cursus.

 Naast het aanbod van de KNWU kun je ook scholingen volgen bij andere organisaties zoals o.a. NLcoach, NOC*NSF, Centrum Veilige Sport, Dopingautoriteit, MYOS, NGS.

 Je kunt zelf ook activiteiten/scholingen aanmelden die niet in de lijst staan. Bijvoorbeeld wanneer er bij jouw club of bij een sportservice centrum in de regio een activiteit aangeboden wordt. Meldt deze activiteiten aan via het aanvraagformulier bijscholingspunten en registreer het in de KNWU Campus omgeving, de commissie informeert je hoeveel punten kunnen worden toegekend.

Praktijkervaring

Je kunt punten ontvangen op basis van de praktijkervaring die je opdoet tijdens je werkzaamheden in de wielersport. Je kunt hiervoor maximaal 2 punten per jaar ontvangen. Vul het bewijsformulier licentiehouder in de praktijk in, laat het ondertekenen door de club of ploegleider en upload het naar de KNWU Campus omgeving.

Daarnaast kun je ook punten ontvangen als je ervaring opdoet door een dag mee te lopen met de jury, of een training van een andere (hoger gekwalificeerde) trainer bijwoont. Vul hiervoor de bewijsformulieren in, en registreer het in de KNWU Campus omgeving.

 

Praktijkbegeleider

Je kunt punten ontvangen voor het begeleiden van cursisten tijdens hun opleiding tot trainer of ploegleider. Vul hiervoor het bewijsformulier praktijkbegeleider in, en registreer het in de KNWU Campus omgeving.

 

Activiteiten registreren

Je kunt activiteiten registreren via de KNWU Campus omgeving. Log in en ga naar het tabblad OPLEIDINGEN, onderaan deze pagina kun je nieuwe activiteiten registreren. Bekijk voor meer uitleg de handleiding. Voeg altijd een bewijs van deelname toe. Dit kunnen verschillende soorten bewijzen zijn, denk aan een certificaat/diploma, bevestiging van inschrijving of een KNWU bewijsformulier. Punten van KNWU scholingen/bijeenkomsten worden automatisch bijgeschreven, meestal binnen 14 dagen na de laatste bijeenkomst.

 

Heb je aan een scholing of activiteit deelgenomen die niet in het overzicht staat? Vul dan een aanvraagformulier bijscholingspunten in en neem contact met ons op. Let op: er worden alleen punten toegekend voor scholingen en activiteiten die op jouw werkgebied van toepassing zijn.

Veelgestelde Vragen

Hoe kan ik zien of ik voldoende punten heb?

Log in op de KNWU Campus omgeving en ga naar het tabblad OPLEIDINGEN. Hier zie je een overzicht van alle behaalde punten, en tot wanneer deze geldig zijn. Voor het aanvragen van een kaderlicentie heb je 12 actieve punten nodig, alle punten uit de laatste 4 jaar tellen mee.

 

Voor de 2024 licenties tellen dus punten uit 2023, 2022, 2021 en 2020 mee.

Hoe kan ik punten behalen?

Je kunt op verschillende manieren punten behalen. De meest bekende manier is via (bij)scholingen, dit kunnen scholingen van de KNWU zijn maar ook van andere organisaties. Daarnaast kun je ook punten ontvangen op basis van praktijkervaring die je opdoet tijdens je werkzaamheden in de wielersport.

Kost het veel tijd om de punten te behalen?

Dat valt reuze mee. Verdeeld over 4 jaar dien je 12 bijscholingspunten te behalen, dat staat gelijk aan ongeveer 2 dagdelen scholing per jaar. Tip: wanneer je ieder jaar een aantal punten haalt voorkom je dat er in één keer veel punten komen te vervallen.

Kan ik punten ontvangen voor mijn werk als kaderlid?

Ja, je kunt ook punten ontvangen op basis van de praktijkervaring die je opdoet tijdens je werkzaamheden in de wielersport. Je kunt hiervoor maximaal 2 punten per jaar ontvangen. Vul het bewijsformulier licentiehouder in de praktijk in, laat het ondertekenen door de club of ploegleider en upload het naar de KNWU Campus omgeving.

Moet ik als kaderlid actief op World Tour niveau ook punten behalen?

Ja, dit bijscholingsbeleid geldt voor alle niveaus waarop iemand acteert. Ongetwijfeld worden er vanuit jouw team ook scholingen/kennissessies georganiseerd. Vul daarvoor het aanvraagformulier bijscholingspunten in en registreer het in de KNWU Campus omgeving, de commissie informeert je hoeveel punten kunnen worden toegekend.

Kan ik punten ontvangen voor activiteiten die niet in de lijst staan?

Ja, je kunt zelf ook activiteiten/scholingen aanmelden die niet in de lijst staan. Bijvoorbeeld wanneer er bij jouw club of bij een sportservice centrum in de regio een activiteit aangeboden wordt. Meldt deze activiteiten aan via de KNWU Campus omgeving, de commissie informeert je hoeveel punten kunnen worden toegekend.

Kan ik activiteiten uit het verleden gebruiken?

Ja, je kunt ook met terugwerkende kracht punten aanvragen voor activiteiten uit het verleden. Let op: je ontvangt alleen punten voor activiteiten die niet langer dan 4 jaar geleden hebben plaatsgevonden.

Kan ik een activiteit registreren zonder bewijs van deelname?

Nee, je voegt altijd een bewijs van deelname toe. Dit kunnen verschillende soorten bewijzen zijn; denk aan een certificaat/diploma, bevestiging van inschrijving of een KNWU bewijsformulier.

Kan ik een opleiding nogmaals volgen?

Nee, het is niet de bedoeling dat je tweemaal dezelfde opleiding volgt. De meeste opleidingen zijn opgezet als basiscursus, je leert in dat geval dus niets nieuws. Er zullen dan ook geen punten worden toegekend wanneer je voor een tweede keer dezelfde opleiding volgt.

Waarom kan ik geen kaderlicentie aanvragen?

Controleer of je voldoende punten hebt behaald, 12 punten in de laatste 4 jaar. Wanneer dat het geval is kan het zijn dat jouw Campus account nog niet gekoppeld is aan jouw mijn KNWU account. Zorg dan dat je op de Campus omgeving inlogt door in te loggen met je ‘mijn KWNU’ inloggegevens, vanaf nu heb je alleen nog deze inloggegevens nodig voor beide KNWU omgevingen.

Hoe kan ik mijn verlopen kaderlicentie weer activeren?

Je kunt een verlopen kaderlicentie weer activeren door voldoende bijscholingspunten te verzamelen en vervolgens de licentie aan te vragen. Het is niet nodig om de (basis)opleiding nogmaals te volgen.

Wie stelt het bijscholingsbeleid samen?

Het bijscholingsbeleid (en aanbod) wordt samengesteld door de beoordelingscommissie bijscholingsbeleid. De beoordelingscommissie bijscholingsbeleid bestaat uit vertegenwoordigers van de diverse kaderfuncties. De commissie (die te bereiken is via campus@knwu.nl) heeft de volgende taken:

- Behandelen van verzoeken tot dispensatie.
- Inschalen van (bij)scholingen op aantal bijscholingspunten.
- Bijdrage leveren aan bepalen inhoud van de KNWU Campus bijscholingen.
- Is de verbindende partij tussen het KNWU uniebureau en het werkveld.